Francúzsko pre milovníkov jedla a vína
Francúzska kuchyňa je považovaná za celosvetovo najvychytenejšiu kuchyňu – nielen svojimi dokonalými chuťami, excelentným prevedením, vycibrenými technikami, ale aj exkluzívnym a nóbl vzhľadom. Francúzi zároveň patria medzi najdlhšie žijúcich a najmenej obéznych ľudí v EÚ. (Francúzske ženy žijú najdlhšie v EÚ a francúzski muži majú najnižší výskyt obezity v EÚ.) Vedci sa stále snažia vysvetliť tento „francúzsky paradox“ – nízku mieru chronických ochorení srdca napriek strave s vysokým obsahom nasýtených tukov. Niektorí to pripisujú významnej konzumácii kvalitného červeného vína, francúzskemu gurmánskemu štýlu stravovania alebo tomu, že nasýtené tuky pochádzajú prevažne z mliečnych produktov z kvalitného zdroja.
Príďte zažiť výnimočnosť francúzskej kuchyne k nám! Naučíte sa nielen pravé francúzske exkluzívne recepty v top prevedení, ale aj tipy a triky šéfkuchárov, ktoré vám len tak bežne v reštaurácii vo Francúzsku nikto neprezradí! Keďže víno je považované za „intelektuálnu časť“ francúzskych jedál a je jej nepostrádateľnou súčasťou, počas celého večera vás čaká aj ochutnávka francúzskych vín – ku každému chodu. Najprv sa naučíme, ako urobiť jednoduché jedlo s nádychom luxusu, vhodné napríklad aj na bankety či Silvestra – Lososový tartar, podávaný s toastom. Ďalšia lahôdka je opradená zaujímavou legendou. Viete prečo dostali Mušle Svätého Jakuba svoj názov? Podľa legendy vydávali ostatky Svätého Jakuba takú žiaru, že pod jedným rytierom sa splašil kôň a skočil do mora. Jazdca sa podarilo zázrakom vyloviť živého. Jeho brnenie bolo pokryté týmito výnimočnými hrebenatkami, ktoré odvtedy nesú svoj významný názov. Tento, umami chuťou nabitý, kulinársky skvost, sa naučíme pripraviť na prepustenom masle, s hráškovým pyré a polníčkom. Ďalšou delikatesou bude provensálska špecialita – Bouillabaisse – tradičná rybacia polievka s krevetami, šafránom a francúzskym bielym vínom. Boeuf Bourguignon – alebo hovädzie po burgundsky je snáď najznámejšie jedlo podľa svetoznámej americkej šéfkuchárky, spisovateľky a mediálne známej osobnosti - Julie Child, ktorá priniesla francúzsku kuchyňu do Ameriky a vo filme ju stvárnila nezabudnuteľná Meryl Streep, nominovaná na Oscara. Júlia sa o tomto jedle vyjadrila ako o určite jednom z najchutnejších jedál z hovädzieho mäsa, ktoré človek vymyslel! Jednoznačne sa oplatí, naučiť sa ho uvariť!
Sladkou bodkou za kurzom bude nezvyčajné a extra lahodné levanduľové crème brûlée. Nielen, že pravdepodobne zažijete gastronomický orgazmus, ale sa aj zabavíte!
Termín: 10. júna 2022, piatok, 17:00
Miesto konania: BRATISLAVA, Miletičova 60
Doba trvania: 3,5 - 4 hodiny
Cena: 99 Eur
Kuchár: Denisa Vinczeová